Het is dan toch gelukt. Vlak voordat veel ministers met paasverlof gingen, bereikte premier De Wever een akkoord met de rest van de regering over de hete hangijzers die al maanden onderwerp van discussie waren tijdens de regeringsonderhandelingen.
De regering is het eens geworden over hoe ze de benodigde 2% van het bbp, zoals opgelegd door de NAVO, gaan halen. Tot nu toe kon België hier niet aan voldoen. Hiervoor is 17 miljard euro nodig over de hele legislatuur. Opvallend is dat er een extra dividend van staatsbank Belfius komt om een deel van de benodigde 4 miljard voor dit jaar te dekken.
Minister Van Peteghem zei eerder vandaag in het VTM Nieuws dat als ons land naar 2,5% zou moeten gaan, er nog eens 15 miljard euro nodig zal zijn in deze legislatuur.
Dit jaar gaat er ook 150 miljoen euro extra naar justitie op verzoek van minister Annelies Verlinden. Dit is bedoeld om de nodige middelen vrij te maken voor onder andere de strijd tegen drugs en om extra capaciteit in de gevangenissen te creëren, bijvoorbeeld door nieuwe mobiele units en extra investeringen in enkelbanden. De regering neemt bovendien maatregelen om meer gedetineerden die illegaal in het land verblijven terug te sturen naar hun land van herkomst. Vandaag is 43% van onze gevangenen geen Belg.
Ook op het gebied van asiel en migratie neemt de regering maatregelen. Zo worden de regels voor gezinshereniging strenger. Wie al bescherming heeft gekregen in een andere lidstaat, kan geen opvang meer krijgen in België. Ouders die een negatieve beslissing hebben gekregen, kunnen dit niet meer proberen via een aanvraag op naam van hun kinderen.
De belangrijkste maatregel die nu eindelijk van kracht gaat vanaf 1 januari 2026, is de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. Deze zal nog maximaal twee jaar worden uitgekeerd en is nu opgenomen in een programmawet.
Het kernkabinet heeft echter een oplossing uitgewerkt voor mensen die een opleiding volgen voor een knelpuntberoep en daarvoor langer dan twee jaar nodig hebben, zoals verpleegkundigen. “Zij kunnen nog steeds drie of vier jaar een uitkering krijgen, tot ze hun diploma hebben.”
Voor alle andere knelpuntopleidingen komt er een overgangsregeling. Als ze voor 1 januari zijn gestart, behouden de werklozen gedurende hun hele opleiding hun uitkering.
Daarnaast wil de regering het aantal langdurig zieken terugdringen. In juni 2024 waren dat er nog 502.580.
In 2022 zaten bijvoorbeeld 125.700 mensen thuis met een burn-out of psychische aandoeningen, een aantal dat jaar na jaar toeneemt.
Daarom zullen artsen die opvallend veel ziekteverlof voorschrijven nauwer worden opgevolgd en zullen werkgevers in de eerste twee maanden van het ziekteverlof een deel moeten meebetalen.
De regering neemt veel maatregelen, volgens mij ook veel noodzakelijke maatregelen. Justitie, defensie, maar ook in de sociale zekerheid is er behoefte aan besparingen. Niet op de kap van de burger, maar werken moet lonen. Als je dat wilt afdwingen, moet je het verschil tussen werken en niet werken belonen.
Ook wie zijn leven lang heeft gewerkt, moet daarvoor een goed pensioen krijgen. Daarom vind ik het spijtig dat de maatregel om de hoogste pensioenen af te toppen door ze niet meer te indexeren, niet verder gaat dan een aanpassing zoals de minimumpensioenen bij indexering. Dat geld had men kunnen gebruiken om de kleine en gewone pensioenen te verhogen.
Reactie plaatsen
Reacties